logoshiatsu

De geschiedenis van shiatsu.
Welke filosofie schuilt er achter shiatsu?
Wat zijn meridianen en hoe worden die in de shiatsu toegepast?
Wat wil het systeem van de vijf elementen of de vijf transformaties zeggen?
Wat is de Chinese klok?

De Chinese klok

De energie in je lichaam stroomt in normale omstandigheden geleidelijk van de ene meridiaan over naar der andere. Deze doorstroming gebeurt volgens een bepaalde cyclus. Zo stroomt de energie van de longen over in de dikke darm meridiaan en de energie van de blaas in de nier meridiaan. Door deze stroming zal het energieniveau in de meridianen wijzigen. Elke meridiaan zal een moment kennen waarop zijn energieniveau maximaal is maar ook één waarop zijn energieniveau minimaal is. Tussen deze uitersten zit ongeveer 12uur verschil.

Het moment waarop een meridiaan zijn maximum niveau bereikt, wordt weergegeven door de Chinese klok. Dit maximum niveau wordt in een periode van 2 uur geleidelijk aan bereikt. Op dit moment is de meridiaan dan het meest ‘actief’. Zo bereikt de long energie zijn maximum tussen 3u en 5u ’s morgens. De hart energie tussen 11u en 13u ’s middags.

1u-3u: Lever energie
3u-5u: Long energie
5u-7u: Dikke Darm energie
7u-9u: Maag energie
9u-11u: Milt energie
11u-13u: Hart energie
13u-15u: Dunne Darm energie
15u-17u: Blaas energie
17u-19u: Nier energie
19u-21u: Hartbeschermer energie
21u-23u: Drievoudige Verwarmer energie
23u-1u: Galblaas energie

 

 

Wanneer er nu een verstoring of blokkade van energie in een bepaalde meridiaan zit, dan kan je dat gewaarworden in de aangegeven tijdsspanne.
Word je bijvoorbeeld ’s nachts altijd wakker rond 4u, kan dit duiden op een verstoring van je Long meridiaan. Of word je ’s middags steeds moe rond 14u, kan dit duiden op een disbalans van de Dunne Darm meridiaan.

Dechineseklok
Home
Wat is Shiatsu
Welke Problemen
Therapie
Biografie
Contact