logoshiatsu

De geschiedenis van shiatsu.
Welke filosofie schuilt er achter shiatsu?
Wat zijn meridianen en hoe worden die in de shiatsu toegepast?
Wat wil het systeem van de vijf elementen of de vijf transformaties zeggen?
Wat is de Chinese klok?

De geschiedenis van Shiatsu

Het gebruik van acupunctuur en Anma (massagetechnieken) om het lichaam te behandelen, bestaat reeds duizenden jaren:

. Eťn van de eerste geschriften over energie en meridianen dateert van de Han dynastie (206 v. Chr. – 220 n. Chr.).
. In China werden 8000 jaar oude stenen acupunctuurnaalden gevonden.
. Op de grens met Oostenrijk en ItaliŽ vond men in 1991 ÷tsi, een Neolithische ijsmummie die waarschijnlijk gestorven is in 3150 v.Chr. Hij had op zijn lichaam talrijke acupunctuurpunten getatoeŽerd.

Anma of de moeder van de verschillende massagetechnieken, zoals shiatsu en tuina, werd overal in China uitgeoefend. Enkele Chinese boeddhistische monniken verspreidden deze kennis naar o.a. Filippijnen, IndonesiŽ, Japan,..
In Japan gebeurde de introductie van Anma omstreeks 560 n. Chr. Hier werd het voor eeuwen een volksgebruik en veel verder uitgebreid en verfijnd.

Omstreeks 1570 ontstond of ander woord voor kwam er echter een kentering onder invloed van de westerse geneeskunst. Het medisch aanzien en de diagnostische aspecten van Anma kwamen in verval. Dit verval heeft geduurd tot ongeveer 1919.
De term Shi-atsu, wat letterlijk vinger-druk betekent, werd toen door Tamai Tempaku in het leven geroepen om het vak opnieuw legitiem te kunnen uitoefenen.
In 1925 richtte Tokujiro Namikoshi zijn Clinic of Pressure Therapy op. Om erkenning te krijgen verbande hij elke verwijzing naar de oosterse geneeskunst. Hij beschreef de effecten van zijn therapie enkel in Westerse, fysiologische en anatomische termen. Vooral dankzij zijn inspanningen erkende de Japanse overheid in 1954 Shiatsu als een vorm van Anma en in 1964 als apart specialisme.
 

Shizuto Masunaga, een van de leerlingen van Namikoshi en tevens psycholoog, gaf de energetische principes van de Oosterse Geneeskunde opnieuw een plek in de Shiatsu. Hij ontwikkelde een eigen theorie over de energetische structuren in het lichaam. Zijn stijl wordt de Zen Shiatsu genoemd. Een stijl waarin de mentale en emotionele impact van de meridiaanfuncties sterker worden benadrukt dan de fysieke functies. Voor zijn dood in 1981 stuurde Masunaga vele studenten naar alle delen van de wereld om Zen Shiatsu te verspreiden.

Home
Wat is Shiatsu
Welke Problemen
Therapie
Biografie
Contact